Öl och likör i klostermiljö

Välkommen till Församlingsgården i Askeby tisdagen den 17 oktober 2023 kl 18.00

Vill du veta mer om öl- och likörtillverkning under medeltiden och hur man tar tillvara detta idag?

Under medeltiden drack man stora mängder öl och så gjorde även nunnorna i Askeby som både tillverkade och drack dessa drycker. Vid utgrävningar vid Askeby kloster 2012 hittades rester av denna tillverkning, bl a hittades rester av brygghuset och i en av brunnarna fanns spår av humle och pors.

Även likör har sitt ursprung i medeltiden och var ursprungligen inget annat än medicin. Munkar och apotekare arbetade intensivt med att utveckla magiska brygder och mediciner.  De strövade omkring i olika delar av Europa och samlade läkande örter, blommor och rötter till sina brygder. Från början kryddades viner, men när munkarna en gång lärt sig konsten att destillera så fann de att medicinen fick mycket mer läkande kraft om örterna fick dra i sprit.

Föreningen Askeby kloster bjuder in till föreläsning och provning av klosteröl och klosterlikör med sommelier Arne Forslund.

Tid: 17 oktober kl 18.00-20.00 (ca)

Plats: Församlingsgården i Askeby

Kostnad: 100:- för medlemmar, 150:- för icke medlemmar, betalas på plats, kontant eller swish. Endast föranmälda deltagare och anmälan senast 10 oktober till info@askebykloster.se. Medlemsavgiften för 2023 är 100 kr per person och 50 kr för studerande. Betalas till PlusGiro 45 64 44-9 . Ange namn och mejladress!

Begränsat antal platser och åldersgräns 18 år.

Östgötatrafikens buss 539 går Linköping – Askeby t o r