Sommarprogram Askeby klosterkyrka

SOMMAREN 2024 I ASKEBY KLOSTERKYRKA
Askeby klosterkyrka håller öppet för besök 24 juni–18 augusti
Mån–fre 9.00–18.00
Lör–sön 10.00–18.00
På anslagstavlan och inne i kyrkan finns en vägledning som informerar om kyrkan och klosterplatsen med hjälp av QR-koder. Önskas visning kan en sådan beställas https://www.askebykloster.se/foreningen/kontakt/.
Klosterhistoria och Musik
Den 21 juli, 18 augusti och 1 september, kl. 17 varje gång, inbjuder Klosterföreningen till gratis visning före tre konserter. Först vid två konserter som ingår i den serie av förnämliga musikprogram som Åkerbo församling bjuder på i fyra av sina kyrkor https://www.svenskakyrkan.se/akerbo/sommarmusik.

Det tredje tillfället blir den 1 september då NOMEMUS bjuder på Mariamusik i olika former och från olika länder. Konserten ingår i en Nordisk festival för Medeltida Musik som under fyra dagar hålls i Söderköping. Läs mer om NOMEMUS https://www.nomemus.se/

Visningarna ges i samarbete med Svenska kyrkan Åkerbo församling och


VARMT VÄLKOMNA!
Hälsar


VARMT VÄLKOMNA! Hälsar Styrelsen

Årsmöte 2024

Till klosterföreningens medlemmar!

Styrelsen kallar till ÅRSMÖTE söndagen den 24 mars kl 14.30 i Askebys församlingsgård. Utöver sedvanliga förhandlingar presenteras styrelsens uppföljning av förslaget om en eventuell omorganisation av föreningen som framlades vid förra årsmötet.
Föreningen bjuder på kakbuffé med kaffe/te och därefter föredrag om Askebys medeltida kyrksilver som gick förlorat under Gustav Vasa konfiskationer.


Varför genomfördes konfiskationerna? Lars Eliasson
Vad konfiskerades i Askeby? Susanne Glöersen
Vad blev kvar? Ina Nordh
Vi påminner om inbetalning av årsavgiften! Årsavgiften för 2024 är 100 kronor för er som betalar direkt till FASK, för anslutna via Hembygdsföreningen och för ungdomar är avgiften 50 kr. Betala gärna före årsmötet till Föreningen Askeby kloster PlusGiro 45 64 44-9


Vi påminner också om ett program den 21 mars. Då föreläser Martin Sunnqvist, heraldiker från Lund, på Slotts- och Domkyrkomuseet om sin tolkning av vapensköldarna på ett av domkyrkans medeltida, broderade altarbrun.

Föredraget är av stort intresse för föreningen med tanke på att även Askeby klosterkyrka haft ett förnämligt medeltida, broderat altarbrun där det förekommer vapensköldar delvis samma som på domkyrkans textil. Föreningen vill som medarrangör varmt rekommendera Martin Sunnqvists föreläsning!
Vi hälsar Väl mött i Askeby på Palmsöndagen och i Linköping på torsdagen den 21 mars!
Föreningen Askeby kloster i februari 2024
Styrelsen

Program 2024

Medan året ännu är ungt vill vi önska Dig en god fortsättning på 2024! Här presenteras årets hittills planerade program vanligen i samarbete med Åkerbo församling och Sensus men också med Slotts- och domkyrkomuseet. Kallelse kommer till varje enskilt möte. Vi hoppas att Du även i år finner våra möten både intressanta och trivsamma.


PROGRAM 2024
21 mars
Vad berättar vapensköldarna på Birgittaaltarets i domkyrkans medeltida altarbrun?
Heraldiker Martin Sunnqvist. På Slotts- och domkyrkomuseet i Linköping, kl 18.

24 mars Årsmöte eftermiddag.
Inför årsmötet kommer vi att redogöra för styrelsens
syn på det vid förra årsmötet framlagda förslaget om en eventuell omorganisation av klosterföreningen.
Föredrag om Gustav Vasas konfiskation av Askeby kyrkas medeltida kyrksilver.

4 april
Föreläsning om Trädgårdens kulturhistoria.
Kulturvetare Anna Andréasson Sjögren. På Slotts- och domkyrkomuseet i Linköping, kl 18.

23 maj
Stadsvandring i Söderköping eftermiddag med Lars Eliasson som ciceron.

Sommar Visningar av Askeby klosterkyrka.
Man kan också studera kyrkan och dess närmaste omgivning på egen hand med hjälp av QR-koder.

Höst
Datum under hösten är ännu ej bestämda.
Föreläsning om bl.a. Odlingsfynd i Askeby. Arkeolog Karin Lindeblad.
Föredrag om Askebys örtagård.
Föredrag om Prästgårdsfamiljen Lindblom.
Föreläsning om Stångebroslaget. Historiker Lars Eliasson. På Slotts-och domkyrkomuseet.

Vi tackar för ditt engagemang med förhoppning om att Du vill fortsätta att stödja vår förening och hälsar Dig välkommen till det nya verksamhetsåret! Årsavgiften för 2024 är 100 kronor för er som betalar direkt till FASK, för anslutna via Hembygdsföreningen och för ungdomar är avgiften 50 kr. Betala gärna före årsmötet till Föreningen Askeby kloster PlusGiro 45 64 44-9.
Askeby i februari 2024
Styrelsen FASK

Höstaktiviteter

Under hösten kommer vi att ägna oss åt olika sidor av kloster och klosterliv.

28 september CISTERCIENSKLOSTRET RISEBERGA I NÄRKE  

17 oktober  ÖL OCH LIKÖR I KLOSTERMILJÖ  

26 oktober GUSTAV VASA OCH HANS VÄRLD. ETT 500-ÅRSMINNE AV REFORMATIONEN

26 november KLOSTER OCH TRÄDGÅRDSKULTUR

Hjärtligt välkomna till en innehållsrik höstsäsong!

Hälsar

Föreningen Askeby klosters styrelse

Öl och likör i klostermiljö

Välkommen till Församlingsgården i Askeby tisdagen den 17 oktober 2023 kl 18.00

Vill du veta mer om öl- och likörtillverkning under medeltiden och hur man tar tillvara detta idag?

Under medeltiden drack man stora mängder öl och så gjorde även nunnorna i Askeby som både tillverkade och drack dessa drycker. Vid utgrävningar vid Askeby kloster 2012 hittades rester av denna tillverkning, bl a hittades rester av brygghuset och i en av brunnarna fanns spår av humle och pors.

Även likör har sitt ursprung i medeltiden och var ursprungligen inget annat än medicin. Munkar och apotekare arbetade intensivt med att utveckla magiska brygder och mediciner.  De strövade omkring i olika delar av Europa och samlade läkande örter, blommor och rötter till sina brygder. Från början kryddades viner, men när munkarna en gång lärt sig konsten att destillera så fann de att medicinen fick mycket mer läkande kraft om örterna fick dra i sprit.

Föreningen Askeby kloster bjuder in till föreläsning och provning av klosteröl och klosterlikör med sommelier Arne Forslund.

Tid: 17 oktober kl 18.00-20.00 (ca)

Plats: Församlingsgården i Askeby

Kostnad: 100:- för medlemmar, 150:- för icke medlemmar, betalas på plats, kontant eller swish. Endast föranmälda deltagare och anmälan senast 10 oktober till info@askebykloster.se. Medlemsavgiften för 2023 är 100 kr per person och 50 kr för studerande. Betalas till PlusGiro 45 64 44-9 . Ange namn och mejladress!

Begränsat antal platser och åldersgräns 18 år.

Östgötatrafikens buss 539 går Linköping – Askeby t o r

Föreläsning på Slotts och domkyrkomuseet

BÄSTA KLOSTERVÄNNER!

Klosterföreningen i Askeby inbjuder under hösten er medlemmar till ett par av Slotts- & Domkyrko-museets föreläsningar av särskilt intresse för oss.
Den första handlade om cisterciensklostret i Riseberga den 28 september. Den andra som handlar om reformationen, se affisch, äger rum den 26 oktober. I tacksamt samarbete med museet kan vi erbjuda klosterföreningens medlemmar att köpa biljetter för endast 50 kr per person.
OBS! Antalet subventionerade biljetter är begränsat, så boka snarast för att få det förmånliga priset! Uppgift om betalning lämnas när beställningen bekräftas.
Beställning lämnas till Susanne Glöersen via sms/tel 070 3891315 eller mejl susanne.gloersen@askebykloster.se senast den 22 oktober.
VÄLKOMMEN!

Program sommaren 2023

26 juni – 20 augusti

Nytt för i år är att man med hjälp av QR-koder kan gå en guidad tur på egen hand i och
omkring Askeby klosterkyrka. Informationsblad med koderna finns i en låda på anslagstavlan och på bokbordet inne i kyrkan. De berättar om sevärdheter som på olika sätt har anknytning till klostertiden.

Passa på att gå en tur när Askeby klosterkyrka håller sommaröppet under ovannämnda period! Här är ett smakprov:

Skanna koden med mobilen och läs om om nunnorna och deras liv i klostret.

23 juli och 20 augusti

Kl. 19 inbjuder vi till guidad visning efter kyrkans Sommarmässor med musikprogram som börjar kl. 18.

19 augusti

På eftermiddagen leder Lars Eliasson en botanisk och kulturell vandring i Söderköping. Kallelse kommer.

Vadstena örtagård och medeltida klostergårdar

Välkommen till Församlingsgården i Askeby måndagen den 24 april klockan 18!

Så här års brukar klosterliljorna blomma i Vadstena. Vi undrar hur det är i år. Det och mycket mer får vi veta när Lennart Wallstedt, örtagårdsmästare och ordförande i Örtagårdens vänner i Vadstena, besöker oss för att berätta om Vadstena örtagård och medeltida klostergårdar.

Föredraget kommer sedan att följas upp den 1 juni med ett besök i Vadstena! Mötet inleds med förevisning av en gåva till Askeby klosterkyrkas trädgård till minne av Sven Hellström.

Kaffe/te serveras , pris 25 kr. Vi är tacksamma för din anmälan! Kontakta susannegloersen@outlook.com eller via sms 070 3891315.

Medlemsavgiften för 2023 är 100 kr per person och 50 kr för studerande. Betalas till PlusGiro 45 64 44-9 . Ange namn och mejladress!